I lag med NTG: et løft for håndballen i nord

Da Norges Toppidrettsgymnas etablerte seg i Bodø i 2018, proklamerte BHK og NTG-treneren Jesper Svensson at «NTG er guds gave til håndballen i nord». I høst ble skolen fulltallig med tre klasser på både videregående og ungdomsskolen og har ansatt fire topp kompetente håndballtrenere.

På NTG.no løftes det frem at skolen skal ha et «tett og godt samarbeid med Bodø Håndballklubb og IK Junkeren». BHK-redaksjonen ble nysgjerrige på hva dette samarbeidet kan utrette for håndballen i nord. Vi tok en samtale med NTG’s sportsjef håndball/trener, Geir Daniel Larsen, daglig leder/sportsjef, Anette Nybø og BHK’s daglige leder, Rikard Bakke Olsson om mål og visjoner for håndballen og potensialet som ligger i samarbeidet mellom NTG og BHK for sammen å utvikle topphåndballspillere i nord.

Foto: Kent Grundestad

I følge Anette, har NTG’s fokus til nå vært å levere både i klasserommet og på parketten. Men nå som de inne i sitt tredje år og fått flere trenerressurser på plass, begynner jobben med å rekruttere topphåndballspillere i regionen.

-Vi søker håndballspillere som har passion for håndballen og som mentalt sett er klar for topphåndball. Målet er å hjelpe unge utøvere til kombinere satsing på toppidrett og god skolegang, sier Anette.

-En av de viktigste tiltakene ved NTG for å skape toppidrettsutøvere er å ansette trenere som vet hva toppidrett dreier seg om, forteller Anette. Det gjør Geir Daniel.

Den tidligere BHK-spilleren, Geir Daniel Larsen, har viet livet sitt til håndball. Han har bred erfaring og kjenner godt til hvordan håndballen spilles fra Narvik til Toulouse i Frankrike og har 75 landskamper bak seg. I tillegg har han lang erfaring som trener på klubb- og nasjonalt nivå, samt jobbet med å utvikle styrer. Nå jobber han ved NTG for å utvikle både trenere og unge håndballspillere. Geir Daniel har tatt fatt på en spennende oppgave: han skal bidra til å skape et kompetent, kunnskapsbasert og attraktivt håndballfagligmiljø i Bodø. Med seg på laget har han fått Jesper Svensson, Baldvin Hauksson og Henrik Tanberg.

BHK’s visjon er å utvikle topphåndballspillere i samarbeid med NTG, som etter NTG og videregående fortsetter studier på Nord universitet mens de spiller for BHK. Etter noen år i BHK ser han gjerne at de skaper seg en håndballkarriere utenfor Bodø, men at de etter en tid kommer tilbake til klubben igjen.

– Da klarer vi i BHK og skape et lag av både unge og mer erfarne spiller og hvis vi klarer det så kommer vi bli veldig veldig god, hevder Rikard.

For å nå målene sine søker NTG og BHK samarbeider på tre områder: rekruttering av spillere, økonomi og kompetanseheving på trenersiden i klubbene.

Rekruttering av spillere er et viktig fokus for både NTG og BHK. Rekruttering av håndballspillere til Bodø-klubber har ligget brakk i noen år. NTG og BHK må sammen tenke annerledes på rekruttering.

– Vi har en kjempejobb å gjøre på guttesiden i håndball, mener Anette. Hvis det kommer to spillere til NTG hvert år, så har vi ikke grunnlag for samarbeid.

– Derfor er et av tiltakene å reise rundt sammen med BHK i distriktene og i miljøene hvor vi vet at klubbene driver godt. Sammen med BHK må vi vise og fortelle hvem vi er, forteller Geir Daniel.

– I tillegg ser vi NTG som et seks-årig skoleløp. Det vil si at vi begynner å trene håndballspesifikk styrke med ungdomsskoleelevene våre, slik at de er rustet for håndball på videregående, tilføyer Anette.

For håndballens del, skal vi sammen utvikle type ‘Vetle Eck Aga’, jevnlig. Det er ikke noe som skal dryppe innom BHK hvert tiende år

Geir Daniel Larsen

Økonomisk sett bidrar NTG til å hente inn topptrenere til BHK, slik de for eksempel har gjort med A-lagets trener, Jesper Svensson.

-BHK har mulighet til å ha en heltidsansatt i håndball. Det er der det først og fremst gagner BHK hvis du tenker A-laget, mener Geir Daniel.

Det tredje samarbeidsområdet er på kompetanse og kompetanseheving. Trenerne ved NTG er innlemmet i et større nasjonalt fagmiljø ved NTG og får kompetanseheving og innføring i GRIT-filosofien (utholdenhet og lidenskap trumfer talent og intelligens, red. anm.) som de også forankrer klubbtreningene i og som deles med klubbens øvrige trenere (rekrutt-trener og g-16 trenerne).

-Håndballtreneren sitter i et sterkt fagmiljø, som gjør at for eksempel Jesper kan diskutere håndball med meg og de andre trenere. Du får nye impulser, ny kunnskap og kan videreutvikle deg som trener. Det som er alfa og omega for en trener, det er å aldri slutte å være nysgjerrig. Du må hele tiden hige etter å forstå, lære nytt, nye øvelser. NTG har et utrulig fint miljø for klubbtrenere. Jeg synes det er utrulig godt med de unge trenerne som kommer inn med nytt og annet syn på håndball enn meg, og så kan både jeg og Jesper bidra med våre erfaringer, sier Geir Daniel.

Rikard supplerer med at gjennom BHK får særlig de unge trenerne erfaringer med en klubb, som en gang var en del av topphåndball, og som sikter mot å være i toppsjiktet om få år.

-For en trener å få være med i en toppklubb og utvikle spillere til eliteserie og proffkarrierer, bidrar også til at man som trener utvikler seg gjennom nødvendig erfaring. Dette gagner også NTG’s kompetente trenere. På denne måten får trenere prøvd ut sine treningsfilosofier i en praksis på toppnivå. Det er slik man utvikler sin treningspraksis, sier Rikard.

– Hele poenget er at vi gjør dette sammen – uten BHK er det ingen håndballsatsning på NTG, poengterer Anette.

– Og uten NTG ville det vært vanskeligere og drive en topphåndballklubb i Bodø, avslutter Rikard, som ser frem til et langt og godt samarbeid mellom BHK og NTG’s håndballmiljø.