ENDRE LANGAAS, KRIGEREN MED HJERTET UTENPÅ DRAKTA

Da proffspiller i Elverum HK, Endre Langaas spilte i BHK presenterte han seg som tilhenger av realityserien Kardashian, pappa var hans forbilde, når han våknet var mat det første han tenkte på, Rosenborg var favorittlaget og fremtidsdrømmen var å være lykkelig.

Har Endre endret seg siden da?

I en sommerprat med BHK-redaksjonen forteller Endre at Rosenborg fremdeles er favorittlaget, Kardashien er byttet ut med annen reality-søppel-serie, men nå våkner han selv opp som pappa og tenker først på at lille Vilje skal ha mat, før han tar en kaffe til seg selv – og fremtidsdrømmen er fremdeles å leve lykkelig med det og de han trives best sammen med: håndball og sin lille familie.

Som BHK-spiller kunne Endre ved siden av håndballen gjennomføre lærerutdanningen ved Nord universitet. I dag er situasjonen i Elverum Håndballklubb annerledes: Han er profesjonell håndballspiller og dagene går til trening, kamper, og reiser. Tiden som er igjen av dagen tilbringes med samboeren Mathilde Jenssen og Vilje på tre år. Når vi møter Endre på BHK-kontoret i Torggata, har han en velfortjent ferie. Den tilbringes hos sin svigermor under Ramfloget i Rønvika.

Proffspilleren i Champions League
Elverum Håndball Klubb er den eneste norske eliteklubben som spiller i Champions League for tiden. På den andre banehalvdelen har det stått noen av verdens beste håndball lag som f.eks. Barcelona, PSG, Fleinsburg-H og Aalborg. Endre og Elverum har fått erfare europeisk håndball på sitt beste.

– Sammenlignet med norske forhold, er håndballen i Champions League helt forskjellig. Det er nesten som to ulike verdener. Vi møter motstandere som er superraske med en enorm styrke. Det var nesten et sjokk å møte Champions League lagene. De spiller håndball med et helt annet tempo enn hva vi gjør i Norge, forteller Endre.

Elverums møte med PSG (Paris Saint Germain) i 2019 på hjemmebane i Lillehammer, er en kamp Endre aldri vil glemme.

– Det var en helt surrealistisk opplevelse å stå i spillergangen og vente på å få løpe inn på banen. På tribunen satt det 12 000 mennesker som ropte, heiet og skapte en fantastisk stemning. Jeg får gåsehud bare av å tenke på det i dag, sier Endre entusiastisk mens han tar seg til armen.

– Jeg kommer nok aldri til å få oppleve noe så stort igjen i min håndballkarriere, forteller Endre.

Endre’s holdning til supporten fra publikum, kommer vi tilbake til senere.

Starten på Endre’s håndballeventyr
At Endre skulle ende opp som proff-spiller, var det kanskje få som kunne se for seg da Endre syklet mellom heimen og treningshallen. Håndballkarrieren startet både sent i livet og med en tilfeldighet, da han gikk på Hoeggen ungdomsskolen i Trondheim. Man kan si at det var ønsket om å være en lojal venn som fikk Endre inn i håndballen – i kombinasjon med at han var en svært aktiv ungdom som spilte fotball, gikk på ski og fulgte faren sin på ulike aktiviteter. Da en kamerat som spilte på Trondheimsklubben Rapp, spurte Endre om å steppe inn når laget manglet en spiller til cup-spill, møtte Endre opp i Trondheim Spektrum. I sin første cup-kamp hadde Endre kun noen få treningsøkter med håndball som del av fotballtreningen, i bagasjen. Men cup-spill ga mersmak og han fortsatte med håndballtreninger i Rapp. Etterhvert gikk han over til klubben Nidelv, før han som 17 åring ble tatt inn i varmen i Strindheim Håndballklubb, som da var i 2. divisjonen. Endre forteller at han var aldri noe talent i håndball og fikk sin tid på benken i Strindheim. Men dette lærte han også noe om betydningen av vilje til å trene for å få fremgang på håndballbanen.

BHK’s oppskrift for Endre’s suksess
I 2010 var Jesper (Svensson) i Trondheim og hentet Endre til Bodø og BHK. Med Jesper som trener fikk Endre mulighet til å utvikle de egenskapene som i dag gjør han til en av Norges beste strekspillere. Han er i en klasse for seg selv når det gjelder tekniske egenskaper som mottak av ball og fysisk styrke til å skape rom for å sette ballen i mål. Og mål har det blitt. Spilleregenskapene, kombinert med en enorm viljestyrke har ført Endre på en 4. plass på BHK’s målstatistikk opp igjennom tidene.

Da Elverum lokket Endre med kontrakt i 2018, hadde han spilt syv år i BHK. Han var blitt 26 år og hadde tilbrakt de viktige og mest formbare årene av livet sitt i Bodø og BHK. Hva man bruker tiden på og hvordan tiden brukes i første halvdel av 20-årene, regnes innenfor hjerneforskning som avgjørende med hensyn til senere suksess i livet. La oss se litt nærmere hvordan tiden i BHK har fått betydning for hans prestasjoner i Elverum.

Endre forteller at før han fikk egen familie, betydde håndballen alt. Håndball var en rå lidenskap, men dette er sjelden nok for senere suksess. BHK ga Endre ressurser som ikke bare formet han som håndballspiller, men også som menneske, mener Endre. For det første ble Jesper (Svensson) en betydningsfull trener. Jesper ga Endre og laget motivasjon til å blø for drakta. Han ga spillerne struktur, var tydelig på forventninger, krevde disiplin og han viste Endre tillit på strek.

Han [Jesper] er en god motivator som er flink til å trykke på de riktige knappene for at spillerne skal yte det lille ekstra. Noen som kan vippe kampen i vår favør

For det andre, trekker Endre frem Stein Rodahl’s betydningsfulle engasjement i støtteapparatet. Steins kompetanse og erfaring på ressurstrening ble avgjørende for fremgangen i fysiske styrke. Gjennom Stein’s treningsprogrammer og tette oppfølging utviklet også laget en helt nødvendig treningsdisiplin.

– Alle ville trene styrke og annen fysisk trening. Når vi var best, var vi det best trente laget i serien, minnes Endre.

 I den betydningsfulle første halvdelen av 20-årene tilbragte Endre tiden sammen med et sultent BHK-lag som hadde et felles mål om å sette laget foran alt.

Denne treningsoppskriften ga Endre en enda mer finpolert viljestyrke og sterkere selvdisiplin med hensyn til trening, kost og hva han bruker tiden sin på. BHK’s treningsoppskrift bidrog til å styrke egenskaper en håndballspiller trenger for å møte råsterke Europeiske motstandere. Det er ikke uten grunn at Børge Lund, som senere ble Endres trener i BHK, beskriver Endre som «lagets kriger og bauta og som alltid spiller med hjertet utenpå drakta». Selv beskriver Endre seg som

– en veldig rolig, litt sjenert type utenfor banen, men idét håndballskoa tas på, skjer det noe i hodet, det skrues på en knapp. Viljestyrken drives rett og slett av å vinne kamper. Det verste som finnes er å tape kamper, sukker Endre.

Polert råskap på håndballbanen
Med slik vinnerinstinkt, fikk Endre mye spilletid i BHK og ble etter hvert en erfaren strekspiller med en nøkkelrolle for BHK’s fremgang i årene 2015-2017. Han opplevde å vinne sølv i Norges-cup, sølv i seriespill og sølv i sluttspill i 2015, og cup gull i 2017. Men han fikk også med seg den tunge tiden da BHK’s økonomi, den livsviktige nerven for en toppklubb, fikk seg en solid trykk. Han deltok på klubbmøter om den økonomiske situasjonen, og han er ærlig på at dette virket inn på spillernes prestasjoner på banen.

– Hvis du ser på hver enkeltspiller da, var det ingenting som skulle tilsi at BHK var det tredje dårligste laget i Eliteserien, hevder Endre.

Til tross for at røde tall i BHK’s budsjett la en demper på motivasjonen, roser Endre måten klubben valgte å kommunisere situasjonen til spillerne på. Han opplevde at klubben var ærlig og hadde en åpen prosess, uten å blande spillerne for mye inn i krisen. Denne balansegangen hindret usikkerhet og spekulasjoner blant spillerne om fremtiden.

Endre fikk erfare at det er ikke langt mellom topp og bunn. Men det året da BHK’s økonomi kom i ubalanse, hadde Endre allerede gjennom en god treningsoppskrift utviklet av BHK, med fokus på de rette tingene, utviklet en polert råskap – mentalt og fysisk – til å ta de rette valgene, som ga en videre suksess med håndballen i Elverum.

I 2018 da Endre forlot BHK, dro han som en av Norges ypperste klassespiller: råsterk, viljesterk og lojal lagspiller.  

Stor overgangen BHK – Elverum HK og Champions League spill
Overgangen fra BHK til Elverum var stor. Endre fremhever tre forhold som skiller seg ut mellom klubbene: organisasjonen, publikum og spilletid.

Endre forteller at Elverum HK er en godt etablert organisasjon med andre økonomiske forutsetninger enn BHK. Støtteapparatet er godt utbygd med fysiske trenere, en mental trener, to oppmenn, to fysioterapeuter og to leger som er alltid tilstedeværende for spillerne. En annen forskjell fra BHK til Elverum er kamp-programmet. I løpet av sesongen spiller han kamper søndag – onsdag – søndag. Innimellom kamper gjennomfører Elverum to treningsøkter to dager i uken og har videomøter (analyse av motstander) nesten hver dag.

Publikum betyr mye for et håndball lag og i Elverum er det alltid god stemning når de spiller kamper, forteller Endre. Når Endre tenker tilbake på tiden i BHK-drakta, forteller han engasjert om Spektrum som fyltes opp med et entusiastisk publikum som skapte en beryktet stemning i hallen når laget spilte godt. Men Endre minnes også hvordan publikums støtte uteble da laget falt lengre og lengre ned på tabellen. På de siste kampene var det glisne tribuner. Stillheten i Spektrum under kamper var til å ta og føle på.

Publikum’s support betyr så enormt mye for spillernes innsats og prestasjoner på banen. Det er superviktig at folk kommer på kamper og heier frem laget sitt. For BHK sin del, med det unge laget de har nå, er publikum forskjellen som kan gjøre en forskjell for lagets innsats  

I BHK spilte Endre 60 minutter i hver kamp, mens i Elverum har ingen spillere fast plass på laget og det er konkurranse mellom 2-3 spiller om hver posisjon. Selv om det mentalt sett var en overgang fra å ha fast plass i BHK til å spille seg inn på Elverum-laget, har kroppen det bedre nå med mindre spilletid i kamper.

– Kroppen trengte en pause, smiler Endre.

Fremtidsutsikten
Livet som håndballspiller i Elverum fører til mye reisetid. Endre oppsummerer at han har 60-70 reisedøgn pr sesong, noe som ikke alltid er like gøy.

– På hotellrommet får man tid til å tenke over hva man ellers kunne gjort, erkjenner Endre og kaster et blikk mot fremtiden.

For Endre kan se for seg et liv uten aktivt håndballspill, men ikke uten håndballen. Som utdannet idrettslærer ser han frem til den dagen han kan å få være lærer for yngre håndballspillere på en idrettsskole, når karrieren er over. På spørsmål om hva BHK kan friste med for å få Endre tilbake til Bodø og klubben, svarer Endre – uten å nøle:

– Det er ikke så vanskelig. Min samboer er fra Bodø og hun er gira på å komme tilbake til hit. Men om vi kommer når jeg har lagt ballen på hylla eller fremdeles er spiller, er usikkert, sier den rolige trønderen, før han fortsetter:

Da jeg dro fra BHK sa jeg ‘på gjensyn’ til klubben – og det mener jeg fremdeles

Endre ser for seg at han vil returnere til Bodø. At BHK kan få håndballspilleren tilbake igjen, enda sterkere og enda mer erfaren etter tiden i Elverum, gir oss ekstra optimisme foran den vanskelige og krevende veien mot Elitespill igjen. Men med Endre ilag med oss, er ingenting umulig.