Vetle Eck Aga – Håndballen har lært meg det viktigste

Er det frisk sjøluft, et håndball-rom i kjelleren med knappe to meter under taket eller engasjerte foreldre som skaper et internasjonalt håndballtalent? I Vetle Eck Agas tilfelle er det nok kombinasjonen som har gitt resultater. I tillegg til timevis med trening da, selvfølgelig.

Vetle er en ekte BHK-gutt, men dro til Sverige og topphåndballklubben IK Sävehof, for å prøve seg som håndballproff i 2017. Det er en nytrent, ung mann som møter oss utenfor kontoret til BHK i sentrum. Han er hjemme på ferie, men ligger ikke på latsiden og trener fem dager i uka likevel. «I år har vi fått litt mer valgfrihet på treningsmengden i sommerferien, men det gjelder jo uansett å holde formen oppe», sier Vetle. Akkurat treningsmoralen har han nok fått med seg fra BHK. I følge han er de norske håndballspillerne generelt sterkere fysisk enn sine svenske naboer. «Vi er bedre trent i Norge og har spillere som har spesialisert seg på sitt område, mens svenske spillere har større fokus på teknikk og alle spillere er gode på flere områder» forklarer Vetle. Videre forteller han at den fysiske treneren for IK Sävehof, er tidligere friidrettsutøver. «Å kjenne kroppen sin og ta godt vare på den er viktig i en idrett som gir så stor belastning» fastslår Vetle. I et langt liv kan håndballkarrieren virke kort og en dag sier nok kroppen stopp før hodet egentlig er klar for det. Men Vetle er godt forberedt på at det kommer en tid etter håndballen. Parallelt med trening, har han studert til en bachelor i økonomi og ledelse fra Nord Universitet og holder nå på med en bachelor i psykologi. «Jeg har egentlig alltid drømt om å bli osteopat, som tante, men vi får se hva jeg ender opp som» sier han med et smil.

Vokste opp i BHK

Da Vetle var sju år gammel ble han introdusert for håndballen via håndballskolen. Da trente han håndball parallelt med fotball. Og balltalent har han åpenbart, for han har gjort det skarpt på både håndball- og fotballbanen. Noe av hans suksess kan man kanskje takke nettopp en medfødt god ballfølelse for. Som mange andre barn trente han begge idrettene gjennom hele oppveksten, og først som 18-åring kom punktet der han følte at han måtte velge den ene. «Etter hvert ble det vanskelig å få tid nok til å ha ønsket utvikling i begge idrettene, og når jeg da i tillegg ble innkalt til ungdomslandslaget ble det tydeligere at det var håndball jeg skulle drive med». Da ble det klart at idrettshjertet banket sterkest for håndballen og BHK. Han har nok fortsatt hjertet sitt i BHK. «Jeg kan takke BHK for at jeg er der jeg er i dag. Det var årene her som ga meg erfaringen og fysikken jeg trengte for å kunne spille på det nivået jeg gjør nå». Kanskje også timevis med skuddtrening i kjelleren hjemme hvor det på den ene veggen var tegnet opp et mål. «Med takhøyde på 1.90 meter endte vi etter hvert opp på kne for å hindre at skuddarmen traff taket» sier Vetle og mimrer tilbake til mange kvelder med guttene hjemme i kjelleren.

Vetle har hatt stor betydning for BHK. Han var med da BHK hadde noen av sine beste sesonger, blant annet da de ble cupmester i 2015. Som håndballspiller er han et kjempetalent, men også utenfor banen har han spilt en viktig rolle. Han har alltid følt på et ansvar for å inkludere tilflyttede spillere i laget, og han mener det sosiale i et håndballag er vel så viktig som det sportslige for å kunne prestere godt sammen.

Du må se på laget som en familie. Du vil aldri gjøre noe som kan være negativt for familien din og samholdet gir tryggheten du trenger til å våge å ta sjanser og noen ganger feile

Den viktige lagfølelsen

Da Vetle for tre år siden flyttet til Gøteborg, fikk han selv kjenne på hvordan det var å være tilflyttet nykommer som skulle finne sin plass i et sammensveiset lag. Den gang var ikke laget spesielt oppmerksom på betydningen av det sosiale aspektet og inkludering av spillere. Vetle måtte selv finne ut av hva det krevde for at han skulle få en plass i laget, sosialt sett. Heldigvis for Vetle er han av den utadvendte typen og ble raskt en del av gutta i IK Sävehof.

I ettertid har han tatt samme rolle der som i BHK når det gjelder å ta seg av spillere har kommet inn etter han. IK Sävehof er tradisjonelt en klubb som dyrker de fleste spillerne sine selv, og da Vetle kom var 16 av 20 spillere hentet fra deres egen ungdomsavdeling. Mye av styrken deres ligger nok nettopp der, men da krever det også at man har et bevist forhold til innflyttere og inkluderingen av dem.

Børge Lund og Vetle spilte sammen flere sesonger

Det sosiale mener han også er en av de viktigste grunnene til at barn bør starte med lagidrett. «Gjennom lagidrettene lærer man mye om sosiale koder, man lærer seg å bygge relasjoner og ikke minst lojalitet til sine medspillere», reflekterer Vetle. Han mener at å lære seg å tenke på andre, og ikke bare på seg selv, samt å se verdien i å være med å bidra til det felles beste, er en viktig erfaring å ha med seg ellers i livet også.

Kjærligheten til sporten

Håndballbanen er en arena hvor gode verdier fostres. Vetle forteller at håndballen har vært en trygg og viktig del av oppveksten hans. Her møtte han på engasjerte voksne og likesinnede barn som har utviklet seg til å bli vennskap for livet. «Kjærligheten til sporten kommer etter hvert», sier Vetle og peker på at i starten vil den sosiale delen av idretten og det å gi barna mestringsfølelse være viktigere enn noe annet.

Kjærligheten til sporten var noe faren til Vetle også måtte utvikle, da han i utgangspunktet var fotball-entusiast. «Mamma var håndballspiller i sin ungdom, så det var nok hun som rekrutterte meg til håndballen, men etter hvert var det pappa som satt med taktikkbrettet til langt på natt» sier han og snakker varmt om engasjerte foreldre som stilte opp som trener, heiagjeng på kamper og vaffelsteker på dugnader.

Vetle kjenner godt til BHK’s trener, Jesper Svensson da han var Vetle’s trener den første gangen Jesper trente BHK. Vetle mener at Jesper’s strukturerte og tydelige trenerstil som krever noe av guttene, vil være viktig for å klargjøre de unge BHK-spillerne for de høyere divisjonene.

Hjem til Bodø?

Til daglig bor Vetle i Göteborg, men det er Bodø som er hjemme. Han sier at Korona-perioden som hindret han i å besøke familien, fikk han til å kjenne på savnet etter dem. Men han har ingen konkrete planer om å flytte hjem igjen med det første. «Jeg prøver å ikke tenke for mye på det og bare la det som skjer skje» sier han. En faktor til suksess på håndballbanen er Vetle’s evne til å være tilstede i øyeblikket. Slik er det også utenfor håndballbanen: «Jeg gjør mitt beste hver dag og nyter tilværelsen der jeg er, så tar vel livet meg med dit det gjør».

I sommerferien skal han fylle dagene med trening, hyttetur til Lofoten og golf. Vi kan jo bare håpe at fine sommerkvelder på golfbanen på Myklebostad kan bidra til at hjemlengselen til Bodø og Bodø Håndballklubb melder seg skikkelig. Velkommen skal han i alle fall være!