Børge Lund, Æresmedlem av BHK

Børge Lund er Bodøværingen som har utrettet noe ingen andre herrespillere i håndball-Norge har klart: å vinne Champions League. Det er heller ingen andre Bodøværinger enn Børge Lund, som har oppnådd trenerjobb på landslagsnivå. Håndballkarrieren startet i Bodø, og idag ble herr Lund utnevnt av styret i BHK til Æresmedlem av klubben. Med sin imponerende merittliste har Børge satt Bodø på håndballkartet. Vi sender våre ærbødigste gratulasjoner til den meritterte håndballspiller og treneren.

I dag møtte han til noe han trodde var en siste lunsj med sin venn Alf Magnor, før han vender kursen mot Elverum. Men på Bryggerikaia ble han overrasket. Det var det ikke bare Magnor som hadde møtt, men flere gjester som holdt fine taler og overrakte flotte gaver.

Til tross for sin (relativt) unge alder, har Børge hatt en eventyrlig håndballkarriere, både i BHK, i danske og tyske klubber og på landslaget. Han begynte tidlig å spille håndball i Bodøhallen. Det lokale ryktet sier at han tilbragte så mye tid i hallen at tribunen ble senga hans. Myten om at han «bodde i hallen» kan han avkrefte. «Jeg hadde en seng å komme hjem til», smiler han.

Alle treningstimene han la ned i hallen husker han som lystbetont lek. Han ga seg fullt og helt til aktivitetene og la ikke merke til treningen. Håndball var moro hele veien, og han tenker med glede tilbake på tiden da han som ung gutt reiste med BHK-laget over Saltfjellet og spilte Rema 1000 cup på Mo, og spiste pølser mellom kampene. Til tross for lek, har moren hans fortalt at han ikke likte å tape kamper. Håndballen hadde nok flere formål enn bare lek og det ble mer alvor med årene. Han har nok tøyd strikken for langt noen ganger, reflekterer han, men lysten til å spille for å hjelpe laget har vært en sterk motivasjon for han.

Hvordan kan kroppen tåle den fysiske belastningen som håndballspill gir for en forsvarsklippe som Børge? Kunnskapsutviklingen rundt ressurstrening, ernæring og restitusjon ga han mulighet utover i karrièren til å ta nødvendige grep for å holde det gående som spiller på høyt nivå. I tillegg har det vært mange dyktige trenere som har hatt en viktig rolle for Børges utvikling som håndballspiller. Børge løfter spesielt frem Tobben, som er den treneren han har hatt lengst og som tidlig ble en god støttespiller for Børge. Også når han trente i utenlandske klubber.

I 2014 ga Børge seg på landslaget. Da hadde han spilt i 14 år og hadde 216 landslagskamper bak seg.

I 2014 hentet Alf Magnor, daværende styreleder i BHK, Børge hjem. I 2014-2016 var Børge spillende trener for BHK, og trener for elitelaget fra 2016-2019. De siste årene har han også engasjert seg i barne- og ungdomsidretten i BHK. Han har vært trener for gutter 06, hvor også hans egen sønn har spilt. Med 06-laget har han til tider vært utenfor sin komfortsone og gått hele løypen selv med tanke på hvordan kommunisere håndball med barn, hvordan trene barn, og han har prøvet og feilet, erkjenner han. Det er ingen tvil om at samholdet med laget, medtrenere og foreldregruppen har vært sterkt. Børge oppsummerer at «det har vært en fantastisk reise med 06-laget». For noen dager siden hadde Børge en minneverdig avslutning med laget, da han reiser til Elverum for å fortsette som elitelagstrener. «Dette var det vanskeligste ‘på gjensyn’ jeg noen gang har vært med på», sier Lund. Selv om det er trist at treneren reiser, har nok Børge gitt det unge laget en sterk motivasjon for videre trening. «Jeg håper vi ses i Bring i 2022: Elverum – BHK», var det siste Børge sa til sine unge spillere.

Når Børge tar et tilbakeblikk på hva som har vært hans største øyeblikk med BHK, forteller han at tre cup-finaler har vært fantastisk. Men han løfter spesielt frem «sølv-sesongen» i 2014-2015 som endte med tre sølv: i cupfinalen, ligaen og sluttspillet. «Vi struttet av selvtillit», minnes han. I samme sesong fikk han et annet minneverdig øyeblikk: «i siste seriekamp gikk vi fra møterommet og ned til garderoben før kampen og vi ser at det strømmer folk over parkeringsplassen ved hallen. Jeg tenkte ‘kor ska alle disse folkan???’ Det var utrulige 2000 tilskuere til oppvarmingen vår», avslutter Børge om håndballbyen Bodø som virkelig viste at de satte pris på lagets prestasjoner.  I samme sesong ble Børge også kåret til årets håndballtrener i Grundigligaen.

Herr Lund ser lyst på fremtidens muligheter, både jobben i Elverum Håndballklubb med sin etablerte organisasjon og økonomiske forutsetninger, hvor han får sette nye mål sammen med sultne spillere, samt å få bidra på landslaget. Børge fikk være med fra starten av de yngre landslagene og han forteller at håndballforbundet har vært en stor del av livet og er det fremdeles i dag. Han roser håndballforbundet som en veldig flott arbeidsgiver og forbund å være en del av.

Børge har oppnådd svært mye med håndballen. Han legger ikke skjul på at livet har vært et jag etter utvikling og prestasjoner, når mål er nådd, har han gått videre og satt seg nye mål. Utnevnelse til Æresmedlem av BHK berørte han derfor mer enn han ville trodd. Å få Ærespinnen betydde mye for han. Og Ærespinnen har han kun sett på noen svært få utvalgte og tenkt at den ser veldig fin ut. «Den vil jeg ta på meg når jeg blir invitert til BHK i en eller annen anledning», smiler han.

Bodø Håndballklubb ønsker å takke Æresmedlem, Børge Lund, for den viktige innsatsen har har bidratt med både til klubben og med å sette Bodø og BHK på håndballkartet.