BHK G-12

Faksimile dagbladet:

 

Det hviner i gummisåler når guttene bråstanser og snur på en femøring inne i idrettshallen. Ute er det fem minusgrader og mørkt, men inne løper håndballaget Bodø HK Gutter 12 i shorts og t-skjorter og varmer opp til kampen. Alle spillerne har røde neser. Ikke på grunn av kulden utenfor, men fordi de samler inn penger til Rødnesedagen.

 – Vi samler inn penger som skal gå til å redde barn i nesten alle land i hele verden, forteller Patrik (12) ivrig.

Ivrige er de alle sammen, guttene på håndballaget, og de forteller i ustemt kor om hvordan faren til en av gutta på laget har en slektning som jobber i Redd Barna og som spurte om de ikke kunne tenke seg å gjøre noe for Rødnesedagen.

– Og da var vi ikke sene om å si ja, sier trener Per Ivar Østensen med en myndig røst som er vant til å overdøve minst ett håndballag. Han smiler:

– Det er en skikkelig bra gjeng det her, engasjerte og positive til alt.

Best å være mor i Norge

I mai i år kom rapporten «State of the World’s Mothers» som   som utroper Norge til å være verdens beste land å være mamma i. Norge rangeres foran Australia, Sverige og Island. Det er risikoen for å dø under fødselen, andel kvinner som bruker moderne prevensjon, andel fødsler med utdannet helsepersonell til stede, svangerskapspermisjon, andel skrive- og lesekyndige, andel kvinner i regjeringen og antall barn som dør før fylte fem år som ligger til grunn for rangeringen. Det betyr at vi ikke bare er verdens beste sted å være mor i, vi er også et av verdens beste land å være barn i.

Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna, tror du at norske mødre er enige i at Norge er verdens beste land å være mor i?

– Generelt sett tror jeg de fleste er enige i det. Norge er jo det mest tilrettelagte landet å bli mamma i, og i år ble vi kåret til det beste landet i verden. Det er lang, betalt fødselspermisjon,  gratis oppfølging under og etter fødsel, gratis helsetjeneste for barn og ikke minst det faktum at kvinner har 18 års utdannelse som gjør at vi skårer så høyt.

– I mange andre land er det livsfarlig å være mor og ikke minst å bli født – kan mødre i Norge gjøre noe for å hjelpe?

– Først og fremst kan vi engasjere oss og si tydelig ifra at det ikke er akseptabelt at 8.1 millioner barn dør hvert år. Det er også viktig er å holde våre politikere ansvarlige for en god utenriks- og utviklingspolitikk som støtter helse for alle. Redd Barna anbefaler flere konkrete tiltak for å redusere barnedødeligheten.

– Det er viktig å trene opp flere helsearbeidere, spesielt jordmødre og kvinnelige helsearbeidere.  En måte å gjøre det på, er å sørge for gode insentiver for å tiltrekke og beholde kvinnelige helsearbeidere og tilrettelegge slik at helsetilbudene også når de fattigste og mest marginaliserte. Også må vi investere i utdanning av jenter generelt, forteller Wang. Afghanistan, Niger og Chad er verdens verste land å være mor i, ifølge Redd Barna-rapporten.

– Aids! Hiv! Skittent vann! Lite mat! Bakterier! Håndballguttene roper i munnen på hverandre. De vet hva barn dør av i andre land, for det har de lært om på skolen. Gutta har nettopp talt opp pengene de har samlet inn til Rødnesedagen ved å selge røde neser.

– 700 kroner på 20 minutter!

Treneren nikker fornøyd.

http://www.dagbladet.no/2010/11/20/nyheter/rodnesedagen/redd_barna/14348149/